Despre greșeli de tipar

O singură literă sau doar un cuvânt lipsă pot să deturneze nu doar sensul unui text, ci și destine.

bib

Casa de licitații Bonhams urmează să pună în vânzare, luna viitoare, unul dintre puținele exemplare existente ale unei Biblii din 1631, relatează The Guardian. Cunoscută și sub numele de ”Biblia Păcătoșilor” sau ”Biblia Adulterină”, aceasta este deosebită prin faptul că a post publicată cu o greșeală de tipar majoră.

Astfel, a șaptea poruncă biblică a sunat cu totul altfel, în condițiile în care imperativul ”să nu preacurvești” a fost tipărit fără negație.

O mie de exemplare ale acestei cărți sfinte au fost puse în circulație publică, greșeala fiind observată doar un an mai târziu. Cei doi tipografi, Robert Barker și Martin Lucas au fost chemați la curtea regelui Charles I, judecați și găsiți vinovați.

Ambii au fost bib2amendați cu 300 de lire (o sumă mare pentru acele vremuri), le-a fost interzis dreptul de a mai tipări, iar bibliile au fost retrase din circulație. Se pare însă că vreo zece dintre ele au reușit să nu fie găsite și s-ar afla și astăzi în colecții private.

Licitația de la Bonhams pleacă acum de la prețul de 10-15.000 de lire pentru exemplarul din ”Biblia Păcătoasă” scos la vânzare.

Încă nu este clar dacă greșeala de tipar a tipografilor Barker și Lucas a fost una întâmplătoare sau voită. Sunt argumente și pro și contra.

Realitatea este că sunt mai multe astfel de exemple când greșelile de tipar au schimbat cu totul sensul unor fraze sau expresii din Biblie. Câteva exemple sunt disponibile aici. Să amintim doar că în 1716 a apărut ”Sin on more” în loc de ”Sin no more” sau că în 1682, în așa numita ”Biblie a canibalilor”, a fost tipărit ”If the later husband ate her” în loc de ”If the later husband hate her”.

Nu știu despre greșeli de tipar care să fi marcat apariția unor cărți sfinte în limba română.

Însă am avut ocazia să văd numeroase astfel de greșeli în presă în primii ani din 1990 (acestea par acum amuzante  în comparație cu cacofonia de acum), sau să aud povești despre greșeli din presa comunistă (un inventar instructiv se găsește aici) sau din cea interbelică (carieră a făcut indiscutabil ”femeile române dau pildă ostașilor noștri”).

Oricum, numai cine nu a greșit să arunce primul piatra (sic!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>