Codex Aureus rămîne unde e…

S-a lămurit, în fine, statutul juridic al Bibliotecii Batthyaneum 

 Din colecția Bibliotecii Batthyaneum Alba-Iulia

Pe 25 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, astfel încît, din acest moment, în mod oficial, instituția rămîne în administrarea statului român, prin intermediul Bibliotecii Naționale.

Se pune astfel capăt unui lung și, din multe puncte de vedere, inutil proces privind ”adevăratul” proprietar al unei instituții de cultură care este – pe rînd – transilvăneană, europeană și în cele din urmă românească.

Foarte puțină istorie. Clădirea care adăpostește acum Biblioteca a fost construită la începutul secolului XVIII, servind ca biserică și mănăstire pentru trinitarieni, un vechi ordin catolic dedicat Sfintei Trinități. Spre sfîrșitul aceluiași secol, clădirea a fost transformată în spital militar, suferind și o serie de modificări.

Ulterior, complexul a fost preluat de către episcopul savant Ignaţiu Batthyány, /  Batthyány Ignác care, după 1792, a fost transformat în bibliotecă și observator astronomic. ”Ultimul a funcționat la etajul superior al clădirii și era la acea vreme cel mai modern din Transilvania. În prezent, este dezafectat”, se arată într-o prezentare oficială.

Prin eforturile fondatorului și al episcopilor catolici ulteriori, Biblioteca Batthyaneum a ajuns să adăpostească un adevărat tezaut de manuscrise și cărți europene medievale și premoderne.

Piesa de rezistenţă este faimosul Codex Aureus, datînd de la începutul secolului al IX-lea și scris cu cerneală de aur. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma. Alte piese de o valoare deosebită sunt o Biblia Sacra din secolul al XIII-lea, scrisă cu caractere gotice foarte mici; Codex Burgundus, conţinând 35 de miniaturi franceze renascentiste; Liber chronicarum, din 1493, decorat cu gravurile lui Dürer; primul atlas geografic modern, realizat de Abraham Ortelius în 1595 sau Noul Testament de la Bălgrad din 1648.

Din păcate, de ani buni, clădirea bibliotecii se află într-o continuă stare de degradare, iar accesul la fondul de carte este dificil.

Autoritățile române spun că odată cu rezolvarea statutului juridic al Bibliotecii Batthyaneum se va reuși rezolvarea problemelor legate de digitizare a colecțiilor, cît și de introducerea clădirii într-un proiect de reabilitare. ”Sperăm ca această decizie să fie de bun augur și să reprezinte începutul unei noi etape de dezvoltare în viața Bibliotecii Batthyaneum”, se spune într-un comunicat al Bibliotecii Naționale.

 

Și din nou puțină istorie, de data aceasta dintr-o perspectivă juridică și administrativă. Biblioteca şi Institutul astronomic Batthyaneum au fost donate Bisericii şi Provinciei Transilvania de către episcopul Batthyány Ignác, în 1798, împreună cu clădirea şi terenul aferente. După Unirea din 1918, Institutul astronomic şi Biblioteca au rămas în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

După 1990, Arhiepiscopia Romano-Catolică a solicitat retrocedarea în natură a bunurilor mobile şi imobile din cadrul Bibliotecii Batthyaneum. Mai exact, este vorba de fondul de carte, fondul manuscriselor, fondul incunabulelor, colecţia de obiecte liturgice, arhiva Capitlului romano-catolic de Alba Iulia şi a Conventului de Cluj-Mănăștur, observatorul astronomic cu toată dotarea, colecţia de picturi, colecţia de vestimentaţie ecleziastică, colecţia de minerale, colecţia de numismatică, mobilierul.

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în septembrie 2015, această cerere. Arhiepiscopia Romano-Catolică a atacat în instanță această decizie, dar a pierdut în cele din urmă, deoarece nu a putut dovedi dreptul de proprietate asupra bunurilor solicitate, ci doar pe cel de administrare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>