Cărțile la război

În timpul războaielor, cărțile de hîrtie pot fi utile și altfel decît în mod normal

U2

Era tot martie, dar acum mult timp. În 1994. Eram la Sarajevo, unde războiul dura de aproape trei ani. Pe dealurile din jur, împrăștiate trupe din armata sîrbo-bosniacă care asedia orașul. Trăgeau lunetiștii, trăgea și artileria, cînd mai molcom, cînd parcă voind să radă totul. Riposta pe măsură și armata bosniacilor musulmani.

Peste nu mult timp, NATO avea să lanseze primele sale atacuri aeriene din istoria Alianței, contra unor poziții ale armatei sîrbo-bosniacă.

Dar să revenim. În martie 1994, așadar, era o iarnă nu prea blîndă la Sarajevo. Cum moartea devenise o banalitate, important era să găsești soluții să trăiești. Vorbeam cu un etnic sîrb, născut în România, Dușan Bugarin, care avusese o frumoasă carieră de cîntăreț de operă la Sarajevo.

Cu o ironie stenică pentru condițiile date, povestea că intelectualii – inclusiv el – au dus-o mereu bine la Sarajevo. Bine mai ales iarna, cînd ei aveau ce pune pe foc și cu ce să se încălzească. Sau cu ce să gătească. Foloseau cărțile pentru asta.

Acum, tot în martie dar la mulți ani după, pe o vreme de iarnă mult mai blîndă decît cea de la Sarajevo mi-am adus aminte de cum pot fi bune cărțile la război, după ce am văzut două imagini din Ucraina.

În prima, cea de sus, cercetătorul urban Lev Șevcenko și-a baricat ferestrele casei cu cărți. E o bună formă de apărarea contra bombardamentelor aeriene.

În a doua imagine (vezi mai jos) cărți mai vechi, din perioada sovietică, au fost aruncate într-o baricadă de cauciucuri. La momentul potrivit, cărților li se dă foc, flăcările ajung la cauciucuri și apoi se formează o mică ”perdea” de fum, cu rol de protecție.

În fine, ultima imagine este cea a bibliotecii din Chernihiv sau, mă rog a ceea ce a mai rămas din bibliotecă în urma bombardamentelor armatei ruse. Ca o ironie a sorții, biblioteca a fost construită în timpul Imperiului Țarist, cu fonduri de la Moscova.

Cărțile la război.

U1

 

bbb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>