Chichi richi rampampon…

Cei care au fost încîntați de Mac, Cocofifi, Cipi, Chiț sau Tina știu despre ce e vorba

Mac

A fost o dată ca niciodată, a fost o vreme cînd filmele Disney nu fuseseră încă descoperite, iar cele de la Pixar nici măcar inventate. A fost o vreme cînd puteai să trăiești aventurile hobbiților, dar pentru asta trebuia să fii oarecum norocos pentru a găsi cartea care le spunea povestea.

Ei bine, pe vremea aceea, adică prin anii 1970-1980, cei mai buni prieteni ai copiilor erau rățoiul Mac, maimuțica Cocofifi, Tina elefantina, plus Cipi, cel mai uriaș pitic. Ei erau de găsit în benzile desenate din revistele Cutezătorii sau Luminița, plus în cărți, cele mai multe apărute la editura Ion Creangă.

M2

Personajele aveau ceva special și pentru că erau desenate nu doar cu măiestrie, ci și cu suflet. Iar aventurile lor erau copilărești sau, dimpotrivă, (supra)naturale, după caz, nu aveau o zgură ideologică ca multe altele de atunci.

Livia Rusz a desenat toate aceste personaje. Născută la Cluj în 1930, avea să ilustreze, printre altele, O poveste cu hobbit (de JRR Tolkien), Aventurile lui Mac și Cocofifi (serie de trei cărți, text de Lucia Olteanu), Cipi, acest pitic uriaș (de Fodor Sandor) dar și basmele lui W. Hauff sau povestirile lui Creangă. Plus, nenumărate benzi desenate prin revistele pentru copii ale vremii.

Tracasată de Securitate, doamna Livia Rusz fuge din România în 1987, ajunge la Budapesta, unde trăiește pînă la sfîrșitul vieții, respectiv pînă pe 25 februarie 2020.

3 22

1

Chichi, richi, rampampon, alias piramidon. Și Cocofifi se-ntoarce c-un… gramofon!

2

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>