Colofon

Despre ”finalul” cărții. Și un proiect pe această temă

Vechile manuscrise și tipărituri au la final o scurtă descriere textuală numit colofon (din latinescul colophōn și grecescul  κολοφών, care înseamnă ”apogeu”, ”atingere finală”) și care cuprinde un minimum de informații despre titlul cărții, numele copistului sau al tipografului, data cînd a fost scrisă sau imprimată, locul unde a fost lucrată etc.

Alături de tipograf, precedat adesea de formula introductivă Appresso, înscrisă pe foaia de titlu, este menționat uneori și legătorul de cărți*.

Sînt numeroase tipuri de colofoane, doar un exemplu mai jos. Să mai spunem că, din păcate, cele mai multe cărți din ziua de astăzi nu mai includ așa ceva.

Un colofon

Un exemplu de colofon

Acestea fiind zise, semnalez inițiativa Fabrik, atelier interdisciplinar care creeză obiecte din hîrtie (cărți, în primul rînd), care își propune să realizeze o arhivă de documentare şi analiză a cărţilor tipărite pe teritoriul României, din perspectivă tipografică.

”Iniţiativa se adresează oricui are, găsește sau fură o carte, precum si publicului iubitor al cărţii de artă, al ediţiilor de colecţie sau al publicaţiilor experimentale, oferind comunităţii de specialişti tipografi, editori, colecţionari, cât şi amatorilor de publicaţii tipărite, o platformă democratică de documentare, studiu şi socializare în jurul fenomenului de transformare a cărţii, ca obiect, mediu şi meşteşug.

Pentru a participa, puteţi înscrie pe www.colofon.ro una sau mai multe pagini de colofon (sau anexe tehnice ale cărţii), pe care le consideraţi speciale din punct de vedere tipografic, grafic, textual, istoric sau antropologic”, se arată într-un mesaj.

Eu am zis să prezint colofonul unei volumului omagial bibliofil PLUMB, Poezii, 1918, Ediția centenar, tipărit în 1981, la o sută de ani de la nașterea lui George Bacovia. Este un colofon care include tot ce trebuie știut despre cei care au participat la realizarea volumului.

C0

 

C1

C2

C3

C4

C5

C6

*Informațiile de mai sus, despre colofon, sînt preluate din surse publice și din volumul ”Manual de restaurare a cărții vechi și a documentelor grafice”, de Florea Oprea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>