Creionul galben

Koh-i-Noor și galbenul său imperial sunt sinonime cu creioanele de calitate înaltă

RD

Foto: Raluca Dumitru

A fost o vreme cînd a avea un creion mecanic era o raritate. Abia la vîrsta adolescenței am făcut rost de așa ceva, de un creion mecanic galben, un galben mai mult muștar, cu o mină de grafit cam groasă, dar care mîngîia fin hîrtia. Mi-a plăcut și numele scris pe el, Koh-i-Noor, un nume cu rezonanță exotică, despre care nu știam – și pe atunci nici nu puteam afla – prea multe.

E însă o poveste frumoasă în spatele acestui tip de creion.

Într-un fel, totul a început la Expoziția Universală de la Paris, din 1889. Atunci și acolo, compania cehă Hardmuth a prezentat noile sale creioane de lux, cu mine de grafit de tării diferite, ”îmbrăcate” în lemn de cedru lustruit. Toate aveau însă ceva în comun: erau vopsite în galben.

Desigur, producătorul încerca să iasă în evidență prin ceva inedit, culoarea în acest caz, în condițiile în care la acea vreme mai toate creioanele nu erau vopsite, ci doar șlefuite fin, ori acoperite cu un lac de nuanță închisă (violet, maro, negru) pentru a acoperi imperfecțiunile lemnului.

În plus, galbenul fusese ales în condițiile în care grafitul folosit era adus din Siberia, nu departe de granița cu China. Acesta a fost și amănuntul pe care l-a luat în considerare Hardmuth, respectiv să folosească galbenul, cînd a decis să lanseze o colecție de produse de lux. Galbenul este în China legat de ideea de excelență imperială (pe vremuri doar familiei regale i se permitea să poarte această culoare) iar ulterior de cea de înțelepciune, bucurie, glorie.

Și denumirea noilor creioane a fost aleasă pe aceeași idee de evidențiere a excelenței: Koh-I-Noor, după faimosul diamant din Bijuteriile Coroanei Britanice (primit din India și care se traduce prin ”Muntele de lumină”). De fapt, există surse care spun că denumirea a fost sugerată chiar de către regina Victoria, care a fost fascinată de aceste creioane.

Să revenim la compania Hardtmuth și să vedem cîteva detalii. Austriac de origine, Joseph Hardtmuth, a inventat procesul pentru producţia creioanelor în anul 1790, iar în 1848, fiii săi,  Karl şi Ludwig, au înfiinţat în Ceske Budejovice (Cehia de azi) prima fabrică din lume pentru producerea creioanelor. Tot ei introduc și clasificarea creioanelor, care variază de la H (hard) la B (black), literele fiind însoțite de cifre de la 1 la 9, clasificare care cu mici variații se păstrează și azi.

Compania a fost naționalizată după al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în Cehoslovacia și re-privatizată în 1992. Din 2007, fabrica producătoare de creioare face parte din holdingul Koh-i-Noor Holdings a.s, care este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de echipamente de scris și materiale de artă din lume.

 *****

Rîndurile de mai sus au fost inspirate de expoziţia ”Made in CZ / Found in RO”, unde organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Printre exponate se găsesc și creioanele Koh-i-Noor Hardtmuth. Expoziţia este deschisă pînă pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>