Knigoveznița

O legătorie de carte din Belgrad funcționează de mai bine de 90 de ani.

De ceva vreme, încerc să găsesc cîte un atelier de legătorie de carte în fiecare oraș pe care îl vizitez.

Intru, mă uit cu atenție, încerc să intru în vorbă cu cine lucrează acolo, fac fotografii (dacă mi se permite). Adesea cumpăr și cîte un carnet, semn de carte sau ce se mai găsește. La început sunt privit cu surprindere, dar apoi dialogul se leagă ușor.

Nu foarte mulți oameni mai trec pragul atelierelor de legătorie, cîte se mai află.

SONY DSC

Ritualul acesta îl repet de cîțiva ani buni ori de cîte ori ajung la Belgrad. Chiar în centrul orașului, la capătul unui gang de pe strada Regele (Kralija) Milan,  se află un mic atelier. Nu e vizibil chiar din strada principală.

Poartă numele lui Dositej Obradovici, scriitor și filosof, fondator al literaturii moderne sîrbe. Să spunem că Obradovici, care s-a călugărit de tînăr, s-a născut în 1742 în Ciacova, localitate pe atunci în Imperiul Austriac, dar care acum se află în România.

Atelierul a fost înființat în 1927 și de atunci funcționează fără întrerupere. Un singur om mai lucrează acum aici, Alexander S. Petkovici. E a treia generație de legători. Se teme că va fi ultimul.

Legătoria ”Dositei Obradovici”, Belgrad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>