Cele patru exemplare complete ale Magna Carta care mai există au fost reunite pentru prima dată.
British Library expune de marți cele patru copii care au mai supraviețuit din primul document scris al Constituției britanice.
Magna Carta, convenită acum 800 de ani, pe 15 iunie 1215, este unul dintre cele mai faimoase documente scrise din lume. A fost emisă de Regele Ioan al Angliei ca o modalitate practică de a pune punct disputelor sale cu baronii feudali, care au reușit totuși să îi limiteze autoritatea.
Atunci, în 1215, a fost emis pentru prima dată principiul că nimeni, nici măcar regele, nu este mai presus de lege.
E drept că, la scurt timp, Regele Ioan a reușit să obțină o modificare substanțială a prevederilor cartei, care în august 2015 avea să fie anulată și de către Papa Innocent al III-lea.
O versiune diferită a Magna Carta – în care circa o treime din textul original a fost îndepărtată sau modificată – va fi semnată peste zece ani de către urmașul lui Ioan, regele Henric al III-lea. E vorba de versiunea care supraviețuiește și astăzi.
Documentele sunt scrise în latina medievală, de mână, cu pană (de gâscă, cel mai probabil) pe pergament.
Se crede că inițial au fost emise circa 250 de manuscrise, dintre care au supraviețuit 17, iar patru sunt în formă completă și sunt cele expuse acum la British Library.
Prevederile din Magna Carta au deschis, între altele, calea înființării în 1265 a Parlamentului Angliei, cu încuviințarea căruia suveranul putea aduna taxe și impozite și a stat la baza sistemului de curți cu jurați, inițiat în secolul al XIV-lea, sistem în vigoare și azi.
Ulterior, incorporarea Magnei Carta ca lege a fost făcută în 1297.
Numai trei articole din totalul inițial de 63 mai sunt în vigoare și astăzi: garantarea libertății Bisericii, confirmarea libertăților City-ului Londrei și a altor orașe și dreptul unei persoane de a nu fi închisă decât în urma unui proces.
Magna Carta a exercitat o influență enormă în istoria omenirii, mai ales în cazul unor documente cum ar fi Constituția Statelor Unite din 1791 sau Declarația Universală a Drepturilor Omului, din 1948.
Cele patru exemplare din Magna Carta vor sta doar trei zile la British Library. Ele vor putea fi văzute de doar 1215 de persoane, trase la sorți din rândul celor peste 40.000 (din 20 de țări) care și-au exprimat dorința de a le vedea.
Apoi, cele patru manuscrise vor fi trimise la Camera Lorzilor, pentru o zi, iar apoi returnate la locurile lor de păstare: două la British Library, unul la catedrala din Lincoln și altul la catedrala din Salisbury.