Muzeu al lucrurilor pierdute

La Chișinău s-a deschis un inedit muzeu al lucrurilor recuperate din gunoi

MuzSînt circa 200 astfel de obiecte: medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică. Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate din capitala R. Moldova și reunite într-un așa numit Muzeu al lucrurilor pierdute.

Ineditul muzeu se află pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide a companiei ABS Recycling din Chișinău. Pereții clădirii sunt din sticlă reciclată, material care asigură o durabilitate înaltă a construcției.

„Ideea lansării acestui muzeu ne-a venit după ce am văzut că angajații adună, în timpul sortării, diferite obiecte pe care le utilizează pentru a decora pereții încăperii unde lucrează. După ceva timp, când am văzut că numărul acestora crește, am decis că trebuie să creăm un spațiu ca și alți doritori să le admire. Am fost inspirați și de faptul că în Turcia există o librărie ale cărei stocuri sunt suplinite cu cărți găsite printre deșeuri”, spune Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling.

Angajații companiei sunt mîndri că oferă obiectelor încă o șansă la viață. Liuba Suruceanu, angajată la linia de sortare, spune că a găsit mai multe obiecte în stare bună care nu meritau să ajungă printre deșeuri. Cel mai mult i-a atras atenția o icoană veche. „Oamenii nu înțeleg valoarea lucrurilor pe care le au în casă și le aruncă, chiar dacă aceste obiecte încă sunt într-o stare bună și mai pot fi folosite. Eu lucrez de trei ani la linia de sortare și am găsit mai multe obiecte pe care le-am salvat”.

În curând, bunurile exponatele muzeului vor fi expuse spre vânzare, la un preț simbolic, pe o platformă online. Inițiativa va permite organizatorilor să reînnoiască expoziția, iar banii adunați vor fi utilizați pentru întreținerea muzeului.

Muzeul poate fi vizitat gratuit, cu informare prealabilă.

Muzeul lucrurilor pierdute este o inițiativă de informare și sensibilizare privind necesitatea unui management corespunzător al deșeurilor. Lansarea muzeului a fost susținută de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”. Mai multe imagini aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>