O carte de artist

”Mă regăsesc în culoare, strălucire și ironie”

carte

Ioana Nemeș (București, 1979 – New York, 2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români ai generației sale.

Volumul „Carte de artist: Ioana Nemeș”, care a fost lansat pe 12 februarie la tipografia Atelier Fabrik oferă prima retrospectivă a proiectelor de lungă durată și a expozițiilor realizate de Ioana Nemeș în scurta, dar extraordinara sa carieră.

Proiectul acestei cărți, spun editorii săi Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, s-a născut din necesitatea de a prezenta activitatea Ioanei Nemeș pentru a menține deschis dialogul cu scena de artă și din dorința de a reflecta asupra demersului său artistic, fără a apela însă la perspective restrictive.

INDe aici derivă și eclectismul de stil al publicației. Editorii au dorit să includă în aceeași structură editorială materiale de diferite facturi care să documenteze și să ofere perspective critice diferite asupra celor mai importante serii de lucrări și expoziții, și care, în aceeași măsură, să prezinte povestea Ioanei Nemeș, să-i redea timbrul vocii, fascinația sa pentru autoanaliză și ficțiune.

„Realitatea e că oamenii sunt foarte mult ca niște haine sau niște cuvinte, suntem ceea ce înțeleg alții din noi. Sensul nostru, ca ființe umane, ca să zic așa, depinde de contextul în care suntem prinși, contextul ne determină sensul; iar oamenii care ne supraviețuiesc sunt acest context, ei sunt cei care ne interpretează, ei decid ce sens avem. Chestia asta devine evidentă mai ales după ce mori,” spunea Ioana Nemeș, într-un interviu imaginar de Adrian Urmanov. Acest fragment de text este inclus în volum.

„Carte de artist: Ioana Nemeș” este copublicată de Asociația pepluspatru (București) și Spector Books (Leipzig), în versiune română-engleză. Au contribuit cu texte critice curatori, istorici de artă și artiști din România, Europa și SUA, cu care Ioana Nemeș a colaborat îndeaproape la expozițiile în care au fost prezentate lucrările sale.

Designul cărții este realizat de Radu Manelici.

Proiectul editorial a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Cartea a apărut cu sprijinul UniCredit Țiriac Bank. Cartea este distribuită în librăriile Cărturești, Bastilia, Anthony Frost, și online pe p-u-n-c-h.ro.

Volumul a fost tipărit în 1000 de exemplare, la tipografia Atelier Fabrik. Imaginile de mai jos detaliază puțin din efortul artiștilor tipografi.

 

Ilustrații: Foto Claudiu Ștefan & Reproducere desen Ioana Nemeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>