O joacă de-a cuvintele

”Pe fiecare metru cub / cuiba un cherub”

Foto: editura Frontiera

Foto: editura Frontiera

Ce s-a întîmplat cu grădina prin care trece acum o autostradă? De ce nu mănîncă frunzele ”nici ciocolată / și nici colorată / de zahăr vată”? Cine se opune cununiei domnișoarei Tarabă cu domnul Tărăboi, cel ”chipeș, glumeț și vioi”? Cum se renovează sistemul solar? Și ce e lerinul și de ce acesta ”paște fulgii de zăpadă / dansând la amiază”?.

Cîte întrebări, tot atîtea poezii jucăușe și provocatoare, publicate în ”Dejunul unei frunze”, o carte recent apărută la editura Frontiera.  La prima vedere, poeziile scrise de Marina Debattista sînt destinate copiilor, dar nu e chiar așa. Pline de muzicalitate, aparent absurde, comice cu măsură, frizînd adesea non-sensul – oricum evitînd moralismul sau rimele plicticoase – aceste versuri se citesc simultan cu un zîmbet și cu mintea alertă.

Am pomenit de autoarea cărții, Marina Debattista. În ciuda rezonanței aparent exotice a numelui său, ea este născută în România, cu studii de fizică în țară și în SUA, locuind acum în Anglia (unde ține cursuri, la Oxford, de popularizare a științei și a interdependenței acesteia cu literatura și arta / pentru doritori, mai sunt locuri la cel despre Lună, Galileo și Shakespeare).

Foto: editura Frontiera

Foto: editura Frontiera

”Dejunul unei frunze” e cartea de debut a Marinei Debattista. Dar pasiunea ei pentru literatură ca joc de cuvinte e veche, fiind interesată îndeobște de Lewis Carroll. Îi place și să deseneze, toate ilustrațiile cărții fiind la origine gravuri realizate chiar de ea prin tehnica lino printing sau tehnici mixte (și colaj). Îi plac presele de tipar manuale și de aceea nu e o surpriză că a realizat singură cărți de colecție (tipărite prin tipar înalt și legate manual).

Cîte puțin despre toate acestea în dialogul de mai jos, purtat de către Marina Debattista cu Ileana Achim și Bogdan Tăut (de la editura Frontiera).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>