O presă metalică

Puțin despre instrumentul care servește la presarea cărților și hîrtiilor

ppp

Sînt mai multe tipuri de presă folosite în timpul lucrărilor de legătorie și restaurare. Pe scurt ar fi vorba de presa de mînă (de lemn), presa de bătut falțul (numită și presă de finisare, presa cu grindă teșită, buturuga , cloțpres – din germanul Klotzpresse), presa pentru poleit, presa metalică (în general din fontă).

Iar presa de legătorie este o denumire generică pentru toate tipurile de prese folosite la presarea cărților în timpul lucrărilor de legătorie și restaurare.

Presa metalică are, în general, două platane metalice orizontale, dintre care unul este postamentul (placa inferioară) iar cel de al doilea este placa mobilă. Din postament pleacă două (uneori chiar patru) bare metalice mai groase (care pot servi și ca brațe glisoare) și care susțin celelalte părți ale presei:

– arcul presei (partea superioară)

– șurubul, care mai este denumit și fus ghivent

– volanul sau roata/mînerul de acționare a șurubului

– placa mobilă (care e dreptungiulară, perfect netedă și de diferite dimensiuni).

”Aceste prese servesc la presări puternice, necesare broșurilor adunate în coale și a cărților de mare tiraj, fie la presări mai ușoare, pentru cărțile în serie puse în scoarțe. Ele pot fi folosite în toate secțiile de legătorie. În secțiile de legătorie pe asortiment sînt preferabile presele de dimensiuni mai mici”, se arată în volumul ”Tehnologia legătoriei”, ediția I,  pag. 77.

O descriere a preselor se găsește și în volumul ”Manual de restaurare a cărții vechi și a documentelor grafice”, de Florea Oprea, Editura MNLR, pp 453-455, volum de unde am preluat o serie de informații, plus imaginea de mai sus.

Altfel, în imaginea de mai jos se poate vedea o presă metalică realizată de către una din Calfele Călătoare,  care are un atelier și în Sibiu. Așa că, nu tocmai întîmplător, acestei prese i-am pus numele Brunhilda.

BR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>