Reclame din secolul trecut

O expoziție care își propune să treacă în revistă câteva din reclamele româneşti  din secolul al al XIX-lea.

rec

Trăsuri, pluguri şi orologii de buzunar, produse farmaceutice, vor fi prezentate pe 17 martie, în expoziţia „Reclame româneşti din secolul al XIX-lea” la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti.

Cafea din orz, „ţoale” de iarnă pentru cai, în prezentări savuroase, alături de produse şi preparate dintre cele mai ciudate, recomandate de farmaciştii de altădată, precum cocaină, granule de kola şi hrean iodat, vor introduce publicul într-o lume în care publicitatea începea să se înfiripeze într-un mod profesionist şi organizat.

Lumea publicităţii nu a fost la fel de strălucitoare ca în prezent. Întorcându-ne în timp, depăşind reclamele cuminţi, aproape anoste, din perioada comunistă, ajungem în perioada de la finalul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, când publicitatea românească era abia la început, dar nu lipsită de farmec şi de savoare.

Expoziţia înfăţişează un secolul XIX surprins prin intermediul casetelor publicitare, fascinante prin modul simplu şi direct de prezentare, în care imaginea spunea mai multe decât textul.

Intrarea este liberă, expoziţia putând fi vizitată între 17 şi 25 martie, de luni până vineri, de la 9.00 la 17.00.

„Reclame româneşti din secolul al XIX-lea” este organizată de Institutul Cultural Român, Asociaţia Clujul de altădată şi Casa Municipală de Cultură Cluj.

Altfel, după cum se spune și în textul de mai jos, reprodus din ”Almanachul Tipografic”, Bucuresci, 1897: ”Reclama (…) a dat comerțului și industriei un avânt foarte mare și tot reclama a contribuit foarte mult la perfecționarea artelor grafice în general, dar în special a artei tipografice”.

afis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>