Tiparul înalt

Cel mai mult îmi place descrierea sa prin expresia ”kiss print”. Tipar ca un sărut, carevasăzică.

De fapt, așa și este. Amprenta tiparului înalt (”letterpress” în limba engleză) e precum un sărut, o apropiere materială, fizică între literă și hîrtie.

Cam nicio altă formă de imprimare (offset, gravură, serigrafie, digital) nu are materialitatea și imperfecțiunea artistică a tiparului înalt. În plus, acest procedeu al imprimării tipografice este și cel mai vechi și, totodată, singurul care permite reproducerea textelor și imaginilor pe suporturi cu suprafețe foarte dificile, cum este și hârtia manuală, aproape imposibil de tipărit pe mașini offset.

Sunt multe de spus pe acest subiect, de aceea voi reveni.

”Vingalac” e un proiect mai vechi, despre care – pentru a-l înțelege cît de cît – am pus deja niște explicații aici. Site-ul l-am început acum mai bine de un an, l-am lăsat baltă pentru o vreme, dar de acum înainte, redevine functional.

Asta și pentru că, de puțină vreme, ”Vingalac” a căpătat (și mai multă) concretețe, căci am achiziționat din Anglia o mică presă manuală cu ajutorul căreia visez/doresc/vreau să tipăresc.

Presa, o Adana 8×5 de prin anii 60, a căpătat numele de ABC: A de la Antimia (asta în onoarea lui Antim Ivireanul), B de la Bella (căci e frumoasă) și C de la Chiriac (pentru că nu am găsit altceva mai bun).

De puțină vreme, alături de prietenul Alex Spineanu (care se ocupă de partea grafică) și îndrumat  și găzduit temporar de Valeriu N. de la Hippoatelier , am început să tipăresc mici lucruri.  Imprimarea se face folosind plăci de fotopolimer.

aa

Pentru început, tipărim cărți de vizită. Putem însă mai mult: invitații de toate felurile (nuntă, botez, petrecere, divorț, ba chiar – și aici s-ar putea să fie o premieră mondială – evenimente pentru sologamiști etc), diplome, meniuri, etichete, ex-libris, scrisori de amor, denunțuri sau anonime (de fapt, orice text de dimensiunea A5).

Cum această joacă este una strict personală, orice detalii suplimentare sunt pe moment disponibile doar pentru prieteni (prin intermediul unui grup închis de pe Facebook) sau pentru cei cu adevărat interesați de subiect (care se pot abona la newsletter-ul Vingalac.ro).

Tiparul înalt începe să fie redescoperit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>